ZIUA ACADEMIEI FORTELOR TERESTRE "NICOLAE BALCESCU", 170 DE ANI DE INVATAMANT MILITAR ROMANESC

Ziua de 13 iunie 2017 a reprezentat o zi de sarbatoare pentru intreaga comunitate academica militara sibiana. La ceas aniversar, Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu", continuatoare si succesoare a traditiilor educationale si institutionale a primei scoli militare de ofiteri din Romania, a organizat o serie de manifestari care au marcat acest moment de referinta din istoria invatamantului militar romanesc.

Ciclul manifestarilor a debutat cu ceremonialul militar desfasurat pe platoul academiei la care au participat, alaturi de ministrul Apararii Nationale domnul Gabriel Beniamin Les, Consilierul de Stat - Secretarul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, domnul gl.mr.dr. Mihai Somordolea, seful Statului Major General, domnul gl. Nicolae-Ionel Ciuca si seful Statului Major al Fortelor Terestre, domnul gl.mr. Marius Harabagiu, membrii ai administratiei publice locale si centrale, ai comunitatii academice sibiene si nationale, comandanti de divizii si brigazi si fosti colegi.

La ceas aniversar, in semn de apreciere a activitatii desfasurate, Academiei Fortelor Terestre i-a fost conferit Ordinul Militar "Virtutea militara in grad de ofiter cu insemne de pace". Decorarea Drapelului de Lupta fiind efectuata de catre ministrul Apararii Nationale.

In semn de apreciere a activitatii din domeniul invatamantului militar, domnului gl.bg.prof.univ.dr.ing. Ghita Barsan i-a fost conferita Emblema de Onoare a Statului Major al Fortelor Navale. Citirea ordinului si inmanarea emblemei au fost facute de Loctiitorul pentru Resurse al sefului Statului Major al Fortelor Navale, domnul contraamiral de flotila ing. Ioan Stanciulescu.

Numele patronului spiritual al Academiei Fortelor Terestre, al istoricului si revolutionarului Nicolae Balcescu, a fost atribuit distinctiei care se acorda, incepand cu anul 2007, celor mai merituosi reprezentanti ai comunitatii academice militare sibiene. In acest an, premiul a fost acordat studentului plt.adj. Alexandru Daniel Luta, pentru rezultatele exceptionale obtinute in pregatirea academica, militara si fizica, si studentului plt. George Daniel Bobric pentru rezultatele de exceptie obtinute in cadrul programului Erasmus, desfasurat in Universitatea "Helmut Schmidt" din Hamburg.

Cea de-a doua parte a manifestarilor a continuat cu ceremonia dezvelirii placii aniversare cu ocazia implinirii a 170 de ani de invatamant militar. Au urmat momentele dedicate participantilor la "Ziua Portilor Deschise". Acestia au avut oportunitatea de a asista la un exercitiu demonstrativ de tip drill, la un moment artistic oferit de muzica militara a academiei in colaborare cu Ansamblul "Ardealul" al Casei de Cultura a Studentilor, expozitii de carte si fotografie si multe altele.

La finalul ciclului de manifestari, aula academiei a gazduit lansarea filmului de prezentare al Academiei Fortelor Terestre. "Mereu impreuna" a fost realizat de studioul multimedia al "Observatorului Militar".

SEMPER UNA!

La multi ani, Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu"!


Album foto
Foto: AMPhoto

© 2016 Academia Fortelor Terestre "Nicolae Balcescu". All rights reserved.